«  De lege stad

Organisatie van thematische tour tijdens de Dag van de Architectuur

Samen met ontwikkelaar/architect Cihan Bugdaci organiseert Studio Iris Schutten tijdens de Dag van de Architectuur een tocht door verschillende lege gebouwen, speculeert over mogelijk hergebruik en laat zien wat daarbij kansen en bedreigingen zijn.

concept & organisatie, stedelijke ontwikkeling, nieuws, 2010, stadscartografie, tussentijd  ]

Hergebruik
Een ware trend; we zijn ons de laatste jaren meer en meer bewust van het langer gebruiken en recyclen van bestaande producten. Internet-ruil-sites als Marktplaats, Sellgo, Ebay en Tweedehands.nl zijn een paar van de meest bezochte internetpagina`s in Nederland. Design en mode richten zich meer en meer op het inventief hergebruiken van afgedankte producten en materiaal. Hoe zit dat met onze omgeving? Verruilen wij onze stad, wijk, huis, kamer net zo makkelijk? De producten waar wij in leven en werken; onze woningen, kantoren, bedrijven, winkels en geloofsgebouwen, zijn aan tijd onderhevig. Leegstand van deze gebouwen heeft consequenties op de directe omgeving en in groter verband invloed op ons economisch, ruimtelijk en functioneel stelsel.

Leegstand in relatie tot hergebruik
Lang niet altijd is leegstand van gebouwen negatief. De wenselijke leegstand van gebouwen, die we frictie-leegstand noemen, zorgt voor beweging. Deze gezonde leegstand zorgt voor verschuivingen in en naar een stad. Beweging van en naar een nieuwe woning, betrekken van een kantoorgebouw en huisvesten van nieuwe (tijdelijke) functies in een wijk. Echter, wanneer leegstand aanhoudt zonder een duidelijk nieuwe functie aan te wijzen, structurele leegstand, heeft de teloorgang van dit waardevolle product een negatief effect. We kennen de voorbeelden van prachtige leegstaande kerken, idyllische brugwachtershuizen, leegstaande kantoren en ondefinieerbare ruimten boven de winkels in de binnenstad. Hergebruik van deze waardevolle leegstaande ruimten is wenselijk.

Spreken over leegstand is gekoppeld aan een huls (het gebouw). Maar leegte ontstaat niet alleen binnen een schil… Kunnen er interventies worden gedaan op leegstand van de niet bebouwde omgeving? Het klinkt paradoxaal, maar wat te denken van de Haagse grachten, die in vroegere tijden een heuse levendigheid hadden maar waar de functie tegenwoordig verloren is gegaan. De leegstand van deze openbare ruimte zou middels hergebruik en herdefinitie een ware katalyserende invloed kunnen hebben op onze leefomgeving.

De lege stad
Ook in en om de Haagse binnenstad komen we leegstand tegen. Leegstand van heel diverse aard. De Lege Stad Tour voert langs voorbeelden van types leegstand die we overal in stad, zowel in Den Haag als elders, tegenkomen. Met elk hun eigen verhaal, verklaring, geschiedenis en mogelijkheden. De centrale vraag is: hoe verhouden Haagse nieuwbouwplannen zich tot het herbergend vermogen van reeds bestaande, potentievolle gebouwen die leeg staan in de stad? Met kleine ingrepen, zowel beleidsmatig als bouwkundig, maar wellicht nog het belangrijkste, met een verandering in mentaliteit, veranderen deze lege hulzen in plekken vol energie in de stad! Fiets mee en ervaar onverwachte leegte in het hart van Den Haag.


Informatie
datum: 26 juni 2010
lokatie: braakliggend terrein hoek Esperantostraat/Zamenhofstraat
tijden: tour 1: 10.30 - 12.00, tour 2: 13.30 - 15.00
Aanmelden via Stroom

gepubliceerd op: 2 juni 2010