«  Zaaien op beton, experimenteren met tijdelijke invullingen

Lezing tijdens symposium in Gent

Bij projecten in de stedelijke ruimte is de periode tussen het uitwerken van de plannen en de realisatie ervan vaak erg lang. De jongste jaren ontdekken sommige steden in binnen- en buitenland de mogelijkheden van tijdelijke invullingen van deze ruimten als alternatief voor de tijdelijke afsluiting ervan. Een symposium met bijdragen van o.a. De Site, Creatief Beheer, Hotel Transvaal en het Laboratorium voor de Tussentijd. In sommige gevallen wordt hierbij de ruimte tijdelijk ter beschikking gesteld van de mensen. Zij kunnen er dan zelf initiatieven opzetten die het buurtleven ten goede komen. Ook in Gent trokken we mee op die ontdekkingstocht. Over deze vorm van tijdelijke invullingen met de buurt (in de rol van als deelnemer) gaat dit symposium.

stedelijke ontwikkeling, nieuws, 2010, publicaties & lezingen, tussentijd  ]

Binnen het stadsvernieuwingsproject Bruggen naar Rabot maakt Gent ruimte vrij voor tijdelijke invullingen, aangepast aan de noden en interesses van de buurt. Deze experimenten bezorgen het stadsvernieuwingsproject, naast het stenen verhaal ook een sterk sociaal gezicht. Immers, door het werken in de ruimte zelf betrekt een stad veel meer mensen uit kwetsbare groepen. Dat zorgt voor een waardevolle instroom van signalen die lokale werkers vertalen naar het beleid. Het gevolg is een veelzijdige en dynamische betrokkenheid bij en gedragenheid van het project. Omgaan met tijdelijke invullingen vergt maatwerk en is een werk van zoeken, uittesten en bijstellen. Modellen zijn niet voorhanden, leidraden ontbreken. Dat maakt het des te boeiender. Tijdens het symposium nemen we u mee naar Rotterdam, Den Haag en Gent. We geven tekst en uitleg, zoeken naar raakpunten en verschillen, en treden in debat. Uiteraard laten we veel ruimte om u op een verkwikkende manier onder te dompelen in een inspirerende Gentse proeftuin: De Site in de wijk Rabot.

lokatie
Centrum Toreken - Vlotstraat 22, 9000 Gent
De Site, op het einde van de Jozef II-straat, Gent

organisatie
Stadsbestuur Gent (www.gent.be)
vzw rocsa (www.rocsa.be)
vzw Samenlevingsopbouw Gent (www.samenlevingsopbouwgent.be)

bereikbaarheid
- via openbaar vervoer: van aan station Gent Sint-Pieters: tram 4 (richting Moscou - halte Griendeplein), neem daar Wondelgemstraat (winkelstraat) - zijstraat Jozef II-straat
- met de wagen: Let op! Geen parking voorzien (in de wijk zelf geldt het systeem van bewonersparkeren; in de Jozef II-straat is er een kleine buurtparking)

deelnameprijs
65 euro door overschrijving op rekeningnummer BE15 2900 0392 9430
van vzw rocsa met mededeling inschrijving symposium + uw naam + naam van uw organisatie/instelling. De deelnameprijs omvat: koffie - barbecue vanaf 17 uur
(project Turkse BBQ-vrouwen / vermeld bij uw inschrijving vlees of vegetarisch)
deelnemersmap - receptie - een hoofd vol inspirerende ideeën - een Gents aandenken

inschrijvingen

via GENTINFO telefonisch België / 09 210 10 10
(maandag tot zaterdag van 8 tot 19uur)
Inschrijvingen tot uiterlijk 17 september
Info zie ook www.gent.be/tijdelijkeinvullingen en www.rosca.be

gepubliceerd op: 8 juli 2010