«  Leren van de Balkan

Artikel voor Archined over organische gebiedsontwikkeling

In Nederland verwachten we tegenwoordig veel van organische gebiedsontwikkeling: in kleine stappen, met ruimte voor het onverwachte en met de bewoner/gebruiker als ontwikkelaar. Ook na de recessie is een andere wijze van planning en stedelijke ontwikkeling nodig. Maar kan dat wel, in onze cultuur? En wat kunnen we leren van die onsystematische, ongezonde en illegale stedelijke vernieuwing in de Balkan, die evenveel schade als goeds oplevert?

nieuws, transitie, publicaties & lezingen, 2011  ]

Een sfeervol verlichte oude loods in Den Haag was de setting voor een inspirerende lezing en een zinnig debat. Onder de titel Organische gebiedsontwikkeling: Balkan in de polder? werd vanuit een Albanees perspectief gereflecteerd op het recent opgekomen Nederlandse verlangen naar organische gebiedsontwikkeling. Nu we en in kleine stappen slow moeten gaan denken en ruimte dienen te laten voor het onverwachte, nu we de hoop heeft gevestigd op de bewoner als ontwikkelaar en niet meer kunnen rekenen op de grote jongens, kunnen we wellicht iets leren van de Balkan-regio, zo was de gedachte.

 
Illegaal gebouwde wijk in Tirana, Albanië (foto: Su Tomesen)

Het debat vond niet voor niets plaats in de Haagse loods van Skatepark Sweatshop. Gelegen midden op het binnenstedelijke bedrijventerrein De Binckhorst illustreert de gekozen locatie het vastlopen van grote masterplannen en het insluipen van spontane nieuwe functies in leegkomende gebouwen zoals een indoor-skatepark. Zoals velen inmiddels zullen weten is de visie van OMA voor de Binckhorst - waarin het huidige bedrijventerrein plaats zou maken voor een grootstedelijk milieu vol woontorens, glossy kantoren, grootstedelijke parken en publieke voorzieningen - enige tijd geleden ingeruild voor een lankmoediger perspectief; dat van de spontane stad van Urhahn Urban Design. De Binckhorst moet zich nu organisch gaan ontwikkelen. Maar hoe gaat dat in zijn werk, organische groeien? En kan dat wel, in onze cultuur en op deze plek?

Lees verder op archined.

gepubliceerd op: 24 november 2011