«  De tijdelijke stad als creatief experiment

Debat over tussentijd tijdens de Dutch Design Week

ALICE organiseert in samenwerking met het Kennisplatform Tussentijd in Ontwikkeling een inspirerend debat over dit stedelijk experiment. Sprekers worden door moderator Bart Cosijn aan de tand gevoeld over motieven en doelstellingen. En wordt gesproken over multidisciplinaire oplossingen op basis van nieuwe kennis, inzichten en competenties van verschillende disciplines. Iris Schutten is een van de sprekers, ook verschijnt deze avond een publicatie van haar hand.

nieuws, publicaties & lezingen, tussentijd, 2011  ]

Lege ruimtes, een niets in afwachting van iets, al dan niet dichtgetimmerd of omheind… Door de recessie bevindt een groeiend deel van de gebouwde omgeving zich in een staat van tussentijd. Oude functies zijn verdwenen en definitieve nieuwe functies nog niet in zicht. Deze tussentijd is de geboortegrond voor nieuw en onverwacht gebruik. Het zijn designers, architecten en de nieuwe maakindustrie die hierin met interdisciplinaire en informeel georganiseerde activiteiten het voortouw nemen. Zij ruilen daarvoor hun rol als opdrachtnemer in voor die van innovatieve initiator en oefenen zo, buiten de grote partijen om, invloed uit op de stedelijke ontwikkeling. Deze nieuwe koers gaat over stedelijke verandering zonder eindbeeld; zonder dat we weten waar het allemaal toe leidt.


Op deze avond wordt op een Pecha Kucha manier kort en snel een aantal presentaties gegeven. Dit voorafgaand aan het debat rond een aantal stellingen. De sprekers zijn:

  • Iris Schutten, architect en auteur van essay Tussentijd
  • Zineb Seghrouchni en Anne Seghers, Studio Papaver
  • Bert Dirrix, architect diederendirrix
  • Thom Aussems, directeur Trudo Woningcorporatie
  • Jan Jongert, architect, 2012Architecten
  • Andre Dekker, Observatorium
  • Menno Kooistra, architect, initiatiefnemer Leegstand van Zaken

Ambitie voor deze avond is middels een geleid debat inzicht te bieden in het thema Tussentijd, de potentie voor stad en creatieve industrie tegen de achtergrond van de stedelijke problematiek.

Het designbeleid van Eindhoven biedt nadrukkelijk aandacht aan de inzet van design ter bevordering van de kwaliteit van leven in de stad. Deze soms als ‘social design’ benoemde strategie vindt in Tussentijd een waardig ontwikkelformat.

Essay

Als eerste uitgave van het Alice Fonds verschijnt het essay Tussentijd van de hand van Iris Schutten. Het is deze avond gratis beschikbaar.

Locatie, datum en tijd

Datum: Maandag 24 oktober
Tijd: 19.30-22.30 uur
Entree: Gratis
Plaats: Auditorium Design Cooperation Brainport
Adres: Apparatenfabriek Strijp-S Torenallee 22-04 Eindhoven

Zie ook Alice

gepubliceerd op: 20 oktober 2011