«  LOKO in Town

Lezing over kansen in tijden van leegstand

Leegstand biedt kansen, niet alleen voor tijdelijk gebruik, maar ook voor ontwikkelend beheer. Een lezing voor het Landelijke Overleg Kunst in Opdracht, georganiseerd door SKOR en STROOM.

ontwikkelend beheer, stedelijke ontwikkeling, nieuws, 2010, publicaties & lezingen, tussentijd  ]

Aan de hand van een film over Hotel Transvaal en een lezing over het projectvoorstel Under Construction wordt het verschil tussen de twee wijzen van tijdelijk gebruik getoond.

Organisatoren

SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte en Stroom Den Haag organiseren  de vijfde editie van LOKO (Landelijk Overleg Kunst in Opdracht) op vrijdag 3 december 2010 in het Museum voor Communicatie in Den Haag. Een landelijke kennisdag waar opdrachtgevers, kunstenaars en bemiddelaars elkaar ontmoeten en ideeën uitwisselen over actuele onderwerpen.Kunst in stedelijke openbare ruimte
Dit jaar hebben de onderwerpen betrekking op kunst in de stedelijke openbare ruimte. Aan bod komt de betekenis van monumenten en wat actuele kunst aan deze, in een rijke traditie wortelende herdenkingsvorm kan toevoegen. Verder is er aandacht voor behoud, beheer en collectievorming op het gebied van kunst in de openbare ruimte. En tenslotte geven deskundigen hun visie op de kansen voor kunst in het huidig tijdsgewricht, waarin cultuur onder vuur ligt en krimp leidt tot bouwstop en leegstand.

Eén van de programmalijnen is Kansen in een tijd van leegstand en krimp. Steden voelen de gevolgen van de financiële crisis die overheden en projectontwikkelaars dwingt om bouwprojecten te vertragen of zelfs te schrappen. Binnenstedelijke terreinen liggen langer braak en gebouwen staan langduriger leeg. Deze verschijnselen beïnvloeden het leefklimaat in steden en wijken negatief. Maar liggen er ook kansen? Experts uit diverse disciplines geven hun visie en presenteren strategieën uit de praktijk om stedelijke gebieden te revitaliseren. Samen met Sabrina Lindemann geeft Iris Schutten een lezing over kansen in een tijd van leegstand.

Andere sprekers in deze programmalijn: Ronald Rietveld (Rietveld Landscape), Sylvia Pijenenborg (Bouw in gebouw), Jeanne van Heeswijk (kunstenaar), Henriette Waal (ontwerper publieke ruimte), Bart Wite en Luc janssens (directie Expodium), Flori Schiferli (2012 architecten).

LOKO10 wordt dit jaar door SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte georganiseerd in samenwerking met kunst- en architectuurcentrum Stroom Den Haag, die het symposium koppelt aan haar 20-jarig jubileum. LOKO10 wordt daarnaast ondersteund door de gemeente Den Haag.

Kosten: 70 euro / 25 euro voor studenten
Adres: Hogewal 1-9, Den Haag
Reserveren: via SKOR

gepubliceerd op: 6 december 2010