«  City City Bang Bang

Projectleiding groepstentoonstelling rondom openbare ruimte

De komst van The Hermitage van Lebbeus Woods naar het NAi in Rotterdam vormde de aanleiding voor dit project waarbij het gedachtengoed van Woods “food for thought” werd voor 15 Nederlandse kunstenaars. 15 kunstenaars bouwden 5 installaties met Woods’gedachtengoed als inspiratiebron. De projecten vonden plaats op de route tussen het Nederlands Architectuurinstituut, Villa Sonneveld en Showroom Mama.

concept & organisatie, nieuws, openbare ruimte, 2004  ]

De komst The Hermitage van Lebbeus Woods naar het NAi was het uitgangspunt voor het project City City Bang Bang. Het gedachtengoed van Lebbeus Woods werd food for thought voor 15 Nederlandse kunstenaars. Het resultaat bestaat uit vijf installaties in de buitenruimte op de as showroom MAMA - NAi. ‘De Stad in Crisis’ is het centrale thema van het project. ‘Juist in een crisis,’ stelt Woods, ‘is er ruimte voor een nieuwe onorthodoxe aanpak.


De Ruimte en 2012 architecten verwijderden de etalageramen van de showroom en bouwden een ‘openbaar stadspodium’. De ramen uit de MAMA pui zijn als materiaal gebruikt in de Glass Hotel Suite in de tuin van Villa Sonneveld. Uit het city podium klinkt het absurdistische hoorspel Sonic Spocht van het kunstenaars-duo HuMobisten. Het Cam Kong Collective heeft een videoinstallatie gebouwd waarbij zij gebruik maken van bewakingscamera’s. De animatie van Jan van Nuenen ” Warning Petrol Pipeline” is het best te omschrijven als een hallucinerend hedendaags scenario over de sabotage van de distributie van olie.

Achtergrondinformatie over ‘The Hermitage’
Op donderdag 15 juli 2004 onthulde het NAi zijn nieuwste aanwinst, “The Hermitage” van de Amerikaanse visionaire architect Lebbeus Woods [*1940]. Deze parasietachtige stalen sculptuur, Woods’ enige gerealiseerde project in de openbare ruimte, siert vanaf dan de oostkop van het depotgebouw. The Hermitage ontstond in 1999 uit een samenwerkingsverband van de TU Eindhoven en de MU Art Foundation. Woods maakte een abstracte “kluizenaarscel”, die de spanning verbeeldt tussen individu en massa. Het kunstwerk werd als een tijdelijke installatie twee jaar aan de gevel van De Witte Dame in Eindhoven bevestigd en daarna opgeslagen. The Hermitage werd door de TU Eindhoven aan het NAi geschonken en vervolgens ingrijpend gerestaureerd. De opvallende nieuwe lokatie op de grens van stadscentrum en Museumpark versterkt de expressieve kracht van het werk.

City City Bang Bang Initiators: Boris van Berkum (Showroom Mama), Jean Paul Baeten (NAi)
Curator: Boris van Berkum [showroom MAMA]
Projectleider: Iris Schutten [Architectuurwerkplaats de Ruimte]
Videoinstallatie: Cam Kong collectief [Yasser Ballemans, Yoeri Martha, Nikki Koole, Sander Christiaan van Heerde, Wies Arts, Joost Halbertsma, Marinke Marcelis, Edmee Plaatser]
Video-animatie: Jan van Nuenen
Hoorspel: De Humobisten [Rufus. K & Gyz la Rivière]
Architectuur: Architectuurwerkplaats de RUIMTE & 2012 architecten [Iris de Kievith & Iris Schutten, Job Nieman & Jan Jongert]

Rotterdam, 2004

gepubliceerd op: 15 december 2004