«  Mapping

Organisatie Workshop, lezing en expertmeeting Den Haag 5 - 8 juni 2007

Deze workshop gaat in op de specifieke aspecten en mogelijkheden van transformatiegebieden die doorgaans onderbelicht blijven. De workshop maakt deel uit van het Laboratorium voor de Tussentijd welke wordt georganiseerd in het kader van Hotel Transvaal en is een eerste in een reeks van 4 workshops over tussentijd.

concept & organisatie, nieuws, tussentijd, 2007  ]Deelnemers:
Like Bijlsma (VROM & Suboffice), Cihan Bugdaci en Ergün Erkocu (MEMAR DUTCH architecten), Krijn Christiaansen (ontwerper openbare ruimte) , Marjolein Dijkman (kunstenaar), Onno Dirker (kunstenaar, breau Veldwerk), Anne Hemker (socioloog kunst & cultuur), Renato Jeuken & Erik de Jong (BEELDING architectuur & stedenbouw), Jan Jongert (2012 architecten & Recyclicity), Hieke Pars (beeldend kunstenaar), Tamar Post (projectleider woningbouwcorporatie Staedion), Hans Venhuizen (bureau Venhuizen, culturele planologie), Peter Zuiderwijk (grafisch vormgever). Concept en organisatie i.s.m. Mobiel projectburo OpTrek.


Presentatie en discusssie o.l.v. Chris Keulemans en Lukas Verweij
Op vrijdag 8 juni 2007 presenteren deelnemers van de Mapping workshop hun bevindingen aan een expert-panel en publiek, met o.a. Piet Breebaart (Bureau voor Interim en Project Management, Den Haag), Jan de Graaf (onderzoeker / het pauzelandschap), Annius Hoornstra (Hoofd Beleid, woningcorporatie Haag Wonen, Den Haag), Leeke Reinders (antropoloog / onderzoeker OTB Research INstitute for Housing, Urban and Mobility Studies, Deft)
Siebe Thissen (filosoof / hoofd Kunst en enbare Ruimte CBK, Rotterdam) en Olof van der Wal (directeur Kenniscentrum Stedelijke Vernieuwing, Rotterdam). Lokatie Nutshuis, Riviervismarkt 5, Den Haag van 16 tot 18 uur.

 

Lezing door Peter Lang in Stroom, Den Haag 6 juni 2007
Stalker/ON is een hybride collectief van architecten en kunstenaars in Rome. Dit laboratorium voor stedelijke kunst onderneemt o.a. architectonische acties gericht op verlaten of braakliggende gebieden in de stad en probeert zo alternatieven te vinden voor stedelijke interventies. Als zodanig is deze werkwijze verwant aan die van de situationisten (een kunststroming uit de zestiger jaren). Architect Peter Lang zal enkele projecten presenteren aan de hand waarvan hij de methodiek en achtergrondideeën van Stalker/ON verduidelijkt. Hij gaat daarna in gesprek met het publiek en met gasten van het Laboratorium voor de Tussentijd, dat deel uitmaakt van het project Hotel Transvaal (een initiatief van OpTrek). Op 6 juni 2007 gaf Peter Lang een lezing in Stroom, Den Haag. Gespreksleider was Chris Keulemans.

    Peter Lang (1957) studeerde architectuur aan Syracuse University, promoveerde aan New York University op het onderwerp geschiedenis en urbanisme en studeerde op een Fulbright Scholarship in Italië. Naast schrijver van diverse artikelen en essays is hij de samensteller van de anthologieën ‘Mortal City’ (1995) en ‘Suburban Discipline’ (1997), uitgegeven door Princeton Architectural Press en Storefront for Art and Architecture. Peter Lang is actief lid van het collectief Stalker/ON, dat zijn naam ontleent aan de gelijknamige film van Andrei Tarkovsky. In deze science-fiction film uit 1979 bezoeken een wetenschapper en een schrijver een onherbergzaam gebied, dat na buitenaards bezoek schijnt te zijn veranderd in een zone waar de diepste wensen in vervulling gaan. De toevoeging ON staat voor Osservatorio Nomade. Website Peter Lang & Website Stalker.


Laboratorium voor de Tussentijd
Het Laboratorium voor de Tussentijd maakt deel uit van Hotel Transvaal en wordt georganiseerd door Sabrina Lindemann (OpTrek) en Iris Schutten (Atelier Iris Schutten). Meer over dit laboratorium..

gepubliceerd op: 5 juni 2007