«  Cultuur Mobiel

Onderwijsproject aan de WDKA, Rotterdam

Vanuit de ambitie om de buitenruimte van de stad zelf podium/decor/verblijfsruimte voor cultuur laten worden en het gegeven dat één van de initiatefnemers van ‘de Culrurele Staat’ beschikt over oude SRV wagens gaan we onderzoeken hoe deze omgebouwd zouden kunnen worden tot mobiele bar/kassa/mini-cinema/lichtbakens welke op diverse wijzen gebruikt zouden kunnen worden voor culturele evenementen.

nieuws, openbare ruimte, educatie, 2009  ]TAG, PIP, Shoot Me Film Festival, VillaNuts, TodaysArt, PROOOST, Motoko, Langweiligkeit, Liefhertje en De Grote Witte Reus  en Studio Vruchtvlees zijn enkele haagse culturele organisaties welke samen ‘de culturele staat hebben opgericht:

“Den Haag is in de race om in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa te worden. De Culturele Staat sluit zich aan bij deze ambitie, maar dat niet alleen. De Culturele Staat stelt zich tot doel om ieder jaar Culturele Hoofdstad te zijn. Niet door een verkiezing, maar puur door het te zijn. Door er voor te zorgen dat Den Haag zich manifesteert zoals dat nooit eerder gebeurde. De Culturele Staat is geen tegenbeweging, maar een meebeweging die geschiedenis gaat schrijven. De Culturele Staat biedt een eigen- en eigenzinnig geluid. De Culturele Staat gelooft in eigen kracht en kunnen. De Culturele Staat verbindt en wil inspireren. Richting beleidsmakers, culturele instellingen, kunstenaars en publiek. De Culturele Staat is besmettelijk en grensoverschrijdend. De Culturele Staat sluit niet uit, maar sluit op eigenzinnige wijze aan en stelt zich open.”

Bij het ontwerp van dit multifunctionele meubelstuk staan zaken als omklappen, draaien en vouwen central en zelfvoorzienendheid centraal. Besteed daarbij zowel aandacht aan de binnenruimte als aan haar relatie met de buitenruimte: de wagen maakt ook ruimte om zich heen. Zorg dat het geheel een bijzondere ruimtelijke ervaring veroorzaakt, aansluitend op het culturele, dynamische en interactieve karakter van De Culturele Staat en de organisaties die daarvan initiatiefnemer zijn.

gepubliceerd op: 15 februari 2009