«  ZOHO living

educatief project aan de WDKA

Twee kantoorgebouwen in het her te structureren Zomerhofkwartier (Rotterdam) dienen als ontwerplokatie voor werkwoningen. Het aantal kleine zelfstandigen groeit, alsmede het het aantal mensen dat wonen met werken wil combineren. Tevens is er in toenemende mate aandacht voor het belang van het maken van ruimtes voor creativiteit in de stad. Ook is sprake van veel leegstand in kantoorgebouwen.

herbestemming, educatie, 2009  ]


Ontwerp op één van de twee gegeven lokaties een woon-werkwoning voor 1 of 2 personen voor een kunstenaar naar keuze. Deze mag dood of levend zijn, componist, striptekenaar, schrijver, fotograaf etc. Enige beperkingen zijn dat de kunstenaar geen al te grote werkruimte behoeft (totaal werkwoning ± 100 m2) en geen bovengemiddeld budget heeft. Laat zien dat binnen deze niet heel spectaculaire kantoorgebouwen toch fantastische werkwoningen te maken zijn. Let op, voor de belastingdienst is het belangrijk dat het werkgedeelte van de woning een eigen entree en toilet heeft.

Besteed veel aandacht aan grenzen, de wel/of niet versmelting tussen functies, ruimtes, meubels.

Analyseer de lokatie, opdrachtgever en het programma en kom door middel van veel maquettestudies tot een passend concept en ontwerp.

gepubliceerd op: 15 november 2009