«  Langebeesten Energiek

Bestuur van lokale energie cooperatie

Langebeesten Energiek is een coöperatie die zich ten doel stelt om het Oude Centrum in Den Haag energieneutraal te maken, op een leuke en inspirerende manier. Het eerste project van Langebeesten Energiek is Paardenkracht: een zonnedak op het dak van het Paard van Troje in Den Haag, ontwikkeld door een coöperatie van zo'n 45 mensen uit de directe omgeving van het Paard.

concept & organisatie, ontwikkelend beheer, nieuws, transitie, zelforganisatie, duurzaamheid  ]

Het initiatief Paardenkracht heeft als doel samen met buurtbewoners energie op te wekken met zonnepanelen bovenop het Paard van Troje. Niet iedereen heeft een dak dat geschikt is voor zonnepanelen. Door samen te investeren in een collectief zonnedak kan iedereen bijdragen aan een duurzame toekomst met schone energie.

Het Paard van Troje is dè poptempel van Den Haag: een centraal gelegen en cultureel pand met en prachtig dak met veel zonpotentie. Het Paard al jaren bezig met verduurzaming. Voor het Paard is het niet lucratief om zelf panelen te plaatsen, zij verdienen dat als grootverbruiker en culturele instelling moeilijk terug. Als duurzame instelling stellen zij hun dak daarom graag open voor een collectief zonnedak van de buurt.

De gemeente Den Haag is eigenaar van het gebouw en stelt het dak beschikbaar. In 2017 heeft Langebeesten Energiek met gemeente Den Haag een overeenkomst gesloten waarin staat dat dit dak minstens 15 jaar gebruikt kan worden tegen een symbolische vergoeding.

Zon op Nederland ondersteunt Langebeesten Energiek bij de organisatie en realisatie van dit zonnedak met kennis, kunde en hulpmiddelen. In de zomer van 2018 hopen we het zonnedak feestelijk te kunnen openen.


https://www.zonopnederland.nl/langebeesten-energiek/

gepubliceerd op: 29 maart 2018