«  De winst van het niet-bouwen

Startsymposium in De Singel in Antwerpen, 28 mei 2013

De winst van het niet-bouwen is een onderzoeksvoorstel dat ingaat op de vraag van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie (NL) om maatschappelijke en economische ontwikkelingen te koppelen aan architectuur, stedenbouw en andere ruimtelijke ingrepen. Met dit startsymposium trapt RE-ST i.s.m. onderzoeksgroep ArcK (UHasselt), Topotronic en Fakton het onderzoek af met het niet-bouwen als ontwikkelingsstrategie. Iris Schutten maakt samen met Filip Canfyn, Bernard Colenbrander en Hans Leinfelder deel uit van de resonantiegroep.

stedelijke ontwikkeling, nieuws, publicaties & lezingen, tussentijd, 2013, duurzaamheid  ]Aanleiding voor het onderzoek is enerzijds de financiƫle crisis die Nederland reeds een aantal jaar in zijn greep houdt, en anderzijds de ruimtelijke crisis die in Vlaanderen heerst. Beide crisissen dwingen stedenbouwkundigen en architecten om zich steeds meer op het bestaande patrimonium te richten. Nieuwbouw is niet langer de voor de hand liggende oplossing. De focus verschuift naar ruimtelijk beheer. Wat kunnen Nederland en Vlaanderen hier van elkaar opsteken?

Tijdens dit startsymposium zal het onderzoeksvoorstel voorgelegd worden aan een resonantiegroep die bestaat uit Filip Canfyn, Bernard Colenbrander, Hans Leinfelder en Iris Schutten.

Programma
20u00 inleiding door Christoph Grafe (directeur Vlaams Architectuurinstituut)
20u15 stelling startnota De winst van het niet-bouwen (RE-ST, ArcK, Topotronic en Fakton)
20u45 reflectie op het onderzoeksvoorstel door een resonantiegroep die bestaat uit Filip Canfyn, Bernard Colenbrander, Hans Leinfelder en Iris Schutten.

gepubliceerd op: 27 mei 2013