«  Architectuur van de tussentijd

H-lab in de Architect

In H-LAB onderzoekt architect en publicist Iris Schutten, met de tussentijd als experimenteel kader, nieuwe manieren van beheer. Het doel is een model te vinden waarbij corporatief bezit zoals Heesterveld zich in de loop der tijd ontwikkelt en in waarde stijgt, in plaats van dat het stilstaat en langzaam wordt afgeschreven. Dit ontwikkelend beheer wordt binnen de muren van Blok IV continu bevraagd en in de praktijk getoetst.

ontwikkelend beheer, stedelijke ontwikkeling, nieuws, publicaties & lezingen, tussentijd, 2013  ]In dit aprilnummer presenteert de Architect drie alternatieve renovatiestrategieƫn die variƫren van ontwikkelend beheer, tot alternatieve aanbestedingsvormen en productgericht ondernemen. Gemeenschappelijk is dat het ontwerp zo lang mogelijk wordt uitgesteld.

Dankzij nieuwe vormen van aanbesteden en samenwerken wordt het tempo van renovatie verhoogd. Innovatie is daarbij het toverwoord. Deze aanpak heeft alleen betekenis als de bewoners projecten en processen krijgen voorgeschoteld die ze kunnen overzien en waarvan het nut aantoonbaar is.

Een andere benadering is die waarbij de bewoners kunnen kiezen uit concrete, uitgewerkte verduurzamingsproducten tegen vaste prijzen, van zonnepanelen tot energieneutrale woning, ofwel een consumentenmarkt.


de Architect april 2013, Jaargang: 44, Nummer: 4, Verschenen op: 11/04/2013
http://www.dearchitect.nl

gepubliceerd op: 23 mei 2013