«  DIY City Talkshow, the eighties revisited?

Organisatie talkhow in Amsterdam ZO, voor H-lab

Budgetten van professionele opdrachtgevers zijn opgedroogd, gangbare verdienmodellen zijn verouderd. Gevestigde top down partijen vallen om en bottom-up initiatieven poppen als paddenstoelen uit de grond. Tijdens de recessie van de jaren tachtig ontstonden eveneens veel DIY initiatieven. Toen waren het bijvoorbeeld krakers bestaande uit woningzoekende Surinaamse immigranten die hun eigen woongebouw (Gliphoeve in de Bijlmer) claimden. Momenteel streven groepen als de Heesterveld Creative Community opnieuw naar zeggenschap. Wat kunnen tussentijd-communities leren van de DIY mentaliteit uit de jaren 80? Wat vraagt dat wel/of niet van de betrokken huurders, woningbouwcorporatie en gemeente?

concept & organisatie, stedelijke ontwikkeling, nieuws, tussentijd, zelforganisatie, 2013, social art and design  ]Architect Wouter Oostendorp: Architecture in Limbo - over de kraakactie Gliphoeve door Surinaamse gezinnen in de Bijlmer eind jaren 70.

Ir Wouter Oostendorp is actief als architect, stedelijk ontwerper en is mede auteur van Architecture in Limbo en Interpreting Modernism, Journeys CCA Montreal CA. Daarnaast is hij co-oprichter van architectenbureau Studio O×L en Supermaakbaar, een initiatief met het zwaartepunt op vastgoed advies op het gebied van particuliere projecten, energie beheersing en CPO processen.

Artiest Gikkels: Bijlmer Style, over het oprichten van Bijlmer style (label,stichting, politiek); een prototype DIY initiatief van nu!


Gideon Everduim, beter bekend als Gikkels is een Nederlands rapper. Hij staat getekend bij het platenlabel Bijlmer Style. Everduim laat duidelijk merken dat hij uit de Amsterdamse Bijlmer komt en dat hij tegen racisme is. In de videoclip voor zijn nummer Vuisten in de lucht is hij vertegenwoordiger van de regionale politieke partij Bijlmer Style, waarin hij de oppositie van de PVV en LPF voorstelt.

Artiest MuSiz: Spoken word, met een gedicht n.a.v. het gesprek op de avond.

MuSiz is een MC uit de Rotterdamse underground-scene waar hij als lid van Hip Hop-formatie Schrijversgilde bekend werd. Naast het schrijven van zinnenprikkelende lyriek, vertoeft hij als MC graag op plekken van kruisbestuiving tussen muzikanten en diverse creatievelingen.


Gesprekken met o.a.: Auke VanderHoek (journalist, fotograaf en betrokken inwoner van B. Zuid Oost), Jouke Sieswerda (mede Bijlmer onderzoeker van Wouter Oostendorp), Heidi Borm (programmamanager woningcorporatie Ymere), Jurgen Hoogendoorn (Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam) en Eva de Klerk (initiatiefnemer van de Stad als Casco, NDSM terrein & Heesterveld in Amsterdam) onder leiding van Mathis J. Bout, URBMATH.Donderdag 25 april in H-lab, Heesterveld 75, Amsterdam, nabij metrostation Bullewijk.
Van 20.00 tot 22.00, inloop vanaf 19.30. Entree gratis. reserveren: info@h-lab.nu.
Organisatie: Iris Schutten i.s.m. Mathis J. Bout (URBMATH) voor H-lab.


H-lab is een architectonisch experiment èn cultureel programma in Heesterveld, Amsterdam Z.O. Op een hands-on manier wordt onderzocht hoe de tussentijd kan worden benut voor nieuwe vormen van stedelijke ontwikkeling.

gepubliceerd op: 24 april 2013