«  Kijken met lange adem

Bijdrage publicatie: Badgast, Slow-journalism@Scheveningen

In deze publicatie is Domein voor Kunstkritiek op zoek gegaan naar nieuwe journalistieke vormen om langdurige projecten te beschouwen. Centraal staat het artist in residence project Badgast@Scheveningen van kunstenaarsinitiatief Satellietgroep.

nieuws, transitie, educatie, publicaties & lezingen, 2012, social art and design  ]De hele publicatie is te lezen via: http://issuu.com/domeinvoorkunstkritiek/docs/badgast_slow_journalism_scheveningen

Deze publicatie verscheen n.a.v. een masterclass Domein aan Zee van het Domein voor de Kunstkritiek: schrijvers en experts bivakkeerden aan de Scheveningse kust en beschreven BADGAST, een kunstproject van de Satellietgroep vanuit verschillende perspectieven.

De Satellietgroep ontving vijf kunstjournalisten als critics in residence. Zelfs een eigen Domein-tentje werd opgeslagen. Badgast, een artist in residence en museaal project over de zee en kustgebieden van de Satellietgroep, is gelokaliseerd op een plek in Scheveningen waar haven en strand elkaar bijna aanraken. Hun badgasten werken en wonen er in containers. Die badgasten - kunstenaars en wetenschappers - ontsluiten de narratieve en stedelijke weefsels die voortkomen uit deze bijzondere plek. Ze vormen allianties met bewoners en professionals en maken in hun projecten het kustlandschap leesbaar. Aan de gemeente en landelijke overheid stellen ze een reeks innovatie ideeën ter beschikking – als die daar oog voor willen hebben.


Foto: Jacqueline Heerema

De Domein-journalisten bezochten presentaties en lieten daarover hun licht schijnen. In een peerreview-setting met ervaren critici en deskundigen bespraken de schrijvers steeds hun benadering en teksten. Domein aan Zee is ook een onderzoek, een voortzetting van waar de redactie van Gedeelde Verbeelding zich mee bezighield en wat het thema van het symposium The Next Step was: hoe beschouw je langdurige en multidisciplinaire kunstprojecten?

Scherp in het oog gehouden door drie ervaren redacteuren en schrijvers oefenden de vijf (aankomende) kunstjournalisten van het Domein hun talent om kritisch verslag te doen van Badgast, een artist in residence en museaal project over de zee en kustgebieden, gelokaliseerd aan het strand van Scheveningen.

13 en 14 januari logeerden ze zelf op het terrein van het surfersdorp FAST, de thuishaven van de Satellietgroep. Hun gasten zijn de filosoof Ann Meskens, journalist Ine Poppe, de Wageningse wetenschapper Petra Derkzen, architect Iris Schutten, expert op het gebied van stedelijke transformatieprocessen  en Léontine Meijer - Van Mensch, docent erfgoed theorie en beroepsethiek aan de Reinwardt Academie.


De schrijvers zijn:
Eveleen Hamers
Karin van de Wiel
Thomas van Lier
Daphne Rieken
Erica Smits

De deskundigen zijn:
Floor Tinga
Nathalie Hartjes
Iris Schutten
Ann Meskens
Ine Poppe
Petra Derkzen
Léontine Meijer - Van Mensch

gepubliceerd op: 3 oktober 2012